Dans är mer än "bara dans"

Att dansa är ju fantastiskt!
Vad som är minst lika fantastiskt är att man har anledning att ägna lite tid åt historia och traditioner, vilket jag ser som väldigt fin bonus!

Detta kan bland annat innebära letande efter dansare som lär ut folkliga stilar som ofta inte undervisas på dansskolorna. Tillsammans med de folkliga danserna kommer historien om varifrån respektive dans kommer och givetvis vilka kläder som är passande om dansen ska framföras.

Tillsammans med Helia Bandeh har jag tidigare nosat på grunderna inom flera av Irans folkliga danser och i början av våren fick jag genom en dansande vän kontakt med underbara Raha i Linköping. Vi träffades senare för att mer grundläggande gå igenom två dansstilar från norra Iran; gilaki och azari.

Efter ett antal timmars dansande och kikande på youtube började så även ett syprojekt växa fram. Igår fick jag så användning av den nya utstyrseln och var glad över den tid som lagts på träning i de olika dansstilarna. Under ett bröllop önskades nämligen - förutom klassisk persisk dans - just gilaki.

Jamila Weeklong i London

Den sista helgen i juni spenderade jag i London tillsammans med Entropy och ett gäng glada dansare från olika delar av Europa. Det var en riktigt härlig helg med Suhaila Salimpour i London!

Helgen bestod av:
15 timmar - Jamila-format (Nivå 1)
3 timmar - Suhaila-teknik: "Drills that kills"
3 timmar - Suhaila-koreografi

Kortfattat vill jag beskriva Jamila-formatet som "mer dansigt" i förhållande till Suhaila-formatet. Det utgår från en rad steg och fingercymbalmönster som Jamila kategoriserade under 1950-talet. Suhaila-formatet vill jag istället påstå är en teknik för att bryta ner dansrörelser och steg. De båda formaten går dock hand i hand, så det bästa är (givetvis) att träna båda formaten.

Under en Jamila Weeklong blir det dessutom en hel del historia och personliga anekdoter från Suhaila. När dansträningen börjar går vi igenom varje kategori. Det blir med andra ord svängigt värre och roligt fingercymbalspel!

Tretimmarsworkshopen "Drills that kills" utgår från Suhaila-formatet och är - precis som det låter - alltid en utmaning! Suhaila sade att vi inte skulle behöva några fingercymbaler under lektionen. Större delen av deltagarna andades lättade ut, medan några få utbrast i ett "Noooo!". Att inte använda cymbaler innebär att det blir ännu knepigare fotmönster ihop med höft- och bröstkorgsrörelserna. Vi överlevde med nöd och näppe...

Efter en lunchrast var det dags för helgens sista tre timmar. Det vankades trumsolokoreografi i Suhaila-tappning. Redan de inledande stegen satte ribban för hur resten av koreografin skulle komma att utmana oss. Det var kluriga kombinationer i ett hiskeligt högt tempo, men ack vad roligt det var!

 - Tusen tack till Entropy som jag fick dela denna fantastiska Londonvistelse med!
 - Och tusen tack till Ülkü och Sabriye som jag hade äran att uppträda tillsammans med under helgens "Salimpour Tribute Show" och som dessutom fick mig att åka till min första Suhaila- och Jamila Weeklong för två år sedan!

Fingercymbalerna är putsade...

...och resväskan är packad - det har blivit dags för ännu en utbildningsvecka med Suhaila Salimpour!

För snart två år sedan gick jag min första kurs och gjorde mina första certifieringsprov i Suhaila respektive Jamila Nivå 1. Nu är det dags för ännu en vecka med Jamila-formatet.

Eftersom jag redan är certifierad för Jamila Nivå 1 behöver jag inte vara nervös för att göra provet i slutet av veckan. Å andra sidan vet jag ju att man aldrig behöver oroa sig för att något ska vara för enkelt under en vecka med Suhaila. Hon kommer med största sannolikhet ropa ut ”Basic Egyptian” följt av något i stil med ”och ni som redan är certifierade lägger på en undulation ner till upp i halvtakt och spelar fingercymbalerna vänsterdominerat”…

Nytt för i år är också att det kommer att vara en föreställning där certifierade dansare kommer att uppträda: Salimpour Tribute Show. Tillsammans med Ülkü och Sabriye kommer jag att dansa en av de två koreografier som krävs för Jamila Nivå 2-provet ”El Samer”.

Jag får sällskap av härliga Entropy!
Drillandes cymbalmöster på väg från dansskolan kommer vi att göra Londons gator osäkra…!

En helg med mäktiga Aziza!

Äntligen har Stockholm haft besök av Aziza igen! Stjärnan anlände i onsdags förra veckan. Vi spenderade torsdagen på klipporna i soliga Hellasgården och röjde sedan loss på Lenas och Aminas zumbapass innan det var dags för en mysig middag hemma hos Lena.

På fredagen var det dags för helgens första pass med tema "kombinationer". Oavsett vilken nivå du befinner dig på inom dansen får du alltid en utmaning av Azizas kluriga stegkombinationer! Följande dag blev det fyra intensiva timmar under workshopen "Oriental med slöjintro" och jag tror att alla var tacksamma över att vi kände igen ett par av stegkombinationerna från föregående dag.

Maria tillsammans med Aziza i Stockholm, Juni 2015.

Samma kväll var det dags för föreställning - och vilken föreställning!
En mysig teater, härlig publik, varm stämning bakom scen och fantastiska dansare!

Dagen därpå stod två timmar med "Flöde och övergångar" på schemat där vi fick lära oss en otroligt vacker koreografi till pianomusik. Armarna skulle vara i ständig rörelser och vi blev uppmanade att verkligen spänna våra armmuskler för att på så sätt skapa en mjukhet i rörelserna.

Alla var nog ganska möra inför de följande tre timmarna med "Trumsolo". Om du någonsin tagit lektioner för Aziza, eller sett något av hennes trumsolon, vet du att de är ruskigt roliga och mer eller mindre galna... Så även denna gång, vilket självklart var helt fantastiskt!

Jag har gått som på moln hela veckan och jag ser redan fram emot Azizas nästa besök!
Till dess går jag och nyper lite i den vackra röda Fernando Corona-dräkt som tillsammans med två nya CD-skivor blev helgens inköp. Jag blir helt pirrig av tanken att jag nu har två dräkter som tidigare burits av Aziza i min garderob...!

 - Tack Lena och Katja för att ni fortsätter att bjuda in denna mäktiga Aziza till Stockholm!

Kulturernas Karneval, Uppsala 2015

För en vecka sedan besökte jag Kulturernas Karneval i Uppsala. Under de workshops jag höll i orientalisk dans och persisk dans träffade jag entusiastiska, glada, nyfikna och riktigt duktiga deltagare! Senare blev det uppträdande på Karnevalsscenen som avslutades med en saidi tillsammans med några av mina elever från Uppsala Danscenter.

Det enda som var lite tråkigt var jag att jag hann se några av de övriga uppträdandena och workshoparna. Det kryllade av dans hela dagen! Det var ATS, bollywood, mer orientalisk dans och jag skymtade ett par afghanska dansare! Som tur är går det att se några riktigt fina bilder av Leo Sutic på Orientalista.

Dagen avslutades med ännu en stor portion glädje hos föreningen Egyptiska klubben i Sverige. Vi kunde helt enkelt inte hålla oss från att fortsätta dansa när den röjiga musiken drog igång och det blev något av en efterfest i den vackra försommarkvällen!

Bild från Orientalista.
Foto: Leo Sutic.

Saidi med elever från Uppsala Danscenter.